Ułatwienia dostępu

Prace przedwdrożeniowe

Możliwe formy komercjalizacji:

  • kontynuacja rozwoju produktu,
  • doprowadzenie produktu do jego pełnej komercjalizacji w drodze założenia spółki typu spin-off

CyberRMS to rozbudowany kalkulator ryzyka cybernetycznego, oparty na modelowaniu matematycznym, który dostarcza użytkownikowi precyzyjną i czytelną ocenę ilościową ryzyka dostosowaną do specyfiki danej firmy. Dodatkowo CyberRMS wspiera proces zarządzania ryzykiem poprzez rekomendację zakupu optymalnie dobranego ubezpieczenia cybernetycznego. Modelując ryzyko cybernetyczne kalkulator uwzględnia rodzaj działalności biznesowej, wielkość firmy i różne rodzaje potencjalnych ataków hakerskich. Co więcej, CyberRMS wspiera proces zarządzania ryzykiem poprzez rekomendację zakupu indywidualnie dobranego ubezpieczenia cybernetycznego.

Innowacja oferuje wsparcie decyzji zarządczych poprzez ilościową ocenę ekspozycji na ryzyko cybernetyczne konkretnego przedsiębiorstwa. Taki monitoring ryzyka jest wymagany przez różne regulacje cyberbezpieczeństwa, m.in. przez RODO oraz normę ISO 27000. Kolejną korzyścią jest umożliwienie rzetelnej oceny efektywności inwestycji w cyberbezpieczeństwo, co z pewnością docenią pracownicy działów cyber security. Wśród beneficjentów Innowacji warto też wymienić brokerów ubezpieczeniowych, dla których stanowić będzie profesjonalne wsparcie rekomendacji ubezpieczenia ryzyk cybernety.

Zapraszamy do kontaktu!

Możliwe formy komercjalizacji:

  • licencja,
  • sprzedaż na zasadach rynkowych praw do wyników.

Projekt został zakończony w kwietniu 2023 roku, natomiast trwają dalsze prace nad udoskonaleniem otrzymanych rozwiązań. Celem działań jest zaprojektowanie i opracowanie technologii wytwarzania preparatów zawierających różne udziały poszczególnych typów nanocząstek. Sprawdzana jest kompatybilność/stabilność nanopreparatów z wybranymi bazami olejowymi oraz dodatkami uszlachetniającymi oleje silnikowe. Trzeci krok to uzyskanie pełnej charakterystyki fizykochemicznej otrzymanych układów oraz badanie stabilności w czasie wybranych układów. Zastosowanie nanododatków pozwala zastąpić szkodliwe dla środowiska dodatki, które powodują niekorzystne emisje (np. ZDDP), dodatkami przyjaznymi dla środowiska, jakimi są m.in. nanocząstki Al2O3 / TiO2 – niedrogie i przyjazne dla środowiska. Poprzez nanododatki, olej jest w stanie przyczynić się w sposób znaczący do zmniejszenia tarcia w silniku, które przełoży się na zmniejszenie zużycia części silnika i pozwoli na uzyskanie oszczędności paliwa a w konsekwencji na zmniejszenie szkodliwości dla środowiska.

Zapraszamy do kontaktu!

Możliwe formy komercjalizacji:

  • sprzedaż,
  • licencja.

Opracowanie receptury roślinnego napoju funkcjonalnego na bazie nanowody z dodatkiem kuchu kakaowego (min. 20%) jako źródła substancji wykazujących udowodniony korzystny wpływ na organizm człowieka, m.in. teobrominy (działanie normalizujące – mood food).

Planowany produkt jest przykładem synergii gospodarczej, w ramach której nastąpi atrakcyjne ekonomicznie zagospodarowanie nadmiaru kakao, które stanowi odpad w przemyśle cukierniczym jako surowca będącego źródłem substancji aktywnych w produkcji funkcjonalnych napojów bezalkoholowych.

Wdrożenie z uwagi na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrowym stylem życia jest przykładem strategii win-win, w której korzyści odnoszą wszyscy uczestnicy procesu.

Możliwe korzyści

  • dla producentów wyrobów czekoladowych – częściowe rozwiązanie poważnego problemu z atrakcyjnym ekonomicznie zagospodarowaniem nadwyżki kakao
  • dla producentów napojów bezalkoholowych – szansa na poszerzenie portfolio – symbioza przemysłowa,
  • dla odbiorcy indywidualnego – oferta innowacyjnego napoju funkcjonalnego, który w zależności od wersji zapewni redukcję stresu, ukojenie, zwiększenie odporności organizmu, pobudzenie procesów myślowych, wzrost koncentracji.

Zapraszamy do kontaktu!

Możliwe formy komercjalizacji:

  • licencja,
  • sprzedaż praw do wypracowanej innowacji.

To pomysł na zapakowanie pojedynczej porcji wyrobu tzw. zimnych sosów (ketchupów, musztad, dressingów, dipów itp.) w biodegradowalnym opakowaniu wykonanym z folii żelatynowej o formie konstrukcyjnej saszetki.

Opakowanie to powstało z myślą o przeciwdziałaniu marnotrawstwu niewykorzystanej żywności i jest odpowiedzią na trend związany z porcjowaniem produktów spożywczych. Jednocześnie jest to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie opracowania koncepcji opakowań biodegradowalnych, ograniczających obciążenie środowiska naturalnego. Wartością dodaną jest fakt możliwości modyfikacji składu folii, poprzez wprowadzenie dodatkowych substancji wpływających na właściwości antyoksydacyjne, biobójcze, przeciwwirusowe itd., które są szczególnie pożądane w czasie zagrożenia epidemicznego.

Spośród cech różnicujących Innowację na tle konkurencji i pokrewnych rozwiązań należy wymienić:

  1. Innowację materiałową: do wytwarzania formy konstrukcyjnej opakowania w postaci saszetki zastosowana zostanie folia żelatynowa, której właściwości można modyfikować w zależności od zastosowanych dodatkowych składników.
  2. Wartość ekologiczną: dzięki zastosowaniu folii biopolimerowych, otrzymujemy opakowanie, które po zużyciu zawartości w sprzyjających warunkach środowiskowych ulega w ciągu 4 tygodni biodegradacji. Ponadto Innowacja będzie kształtowała świadomość ekologiczną społeczeństwa, skłaniając je do wyboru opakowań przyjaznych dla środowiska.
  3. Niski koszt wytworzenia zarówno materiału opakowaniowego, jak również gotowego opakowania: koszt wytworzenia metra kwadratowego folii kosztuje ok. 50-60 gr. Zatem cena foli żelatynowej w stosunku do korzyści ekologicznych i regulacji prawnych ukierunkowanych na ograniczenie zużycia klasycznych folii polimerowych jest wysoce satysfakcjonująca.
  4. Szeroki zakres grupy docelowej: opakowanie może być dedykowane dla podmiotów świadczących usługi na wynos oraz barów szybkiej obsługi, w których do posiłków stosowane są dodatki w postaci zimnych sosów. Potencjalnymi podmiotami zainteresowanymi wdrożeniem eko-szaszetki na sosy, dressingi i dipy, jak i innych form żelatynowego opakowania mogą być to przede wszystkim podmioty takiej jak: punkty gastronomiczne, restauracje, pizzerie oraz międzynarodowe sieci barów szybkiej obsługi takie jak Mc Donalds, Burger King, KFC itd. Ponadto zainteresowani Innowacją mogą być producenci szeroko pojętych przetworów warzywnych oraz sosów.

Zapraszamy do kontaktu!

Możliwe formy komercjalizacji:

  • sprzedaż,
  • licencja.

Wdrożenie ma na celu zaoferowanie olejków eterycznych traktowanych wodą plazmowaną w celu poprawy profilu i modyfikacji w kierunku zapewnienia właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i wspomagających pracę układu immunologicznego, przy jednoczesnym osiągnięciu kompozycji atrakcyjnych organoleptycznie dla konsumentów.